Energeticky vyvážená strava
MISO polévka - pro 1 osobu
Ingredience:- cca 3,5 cm mořské řasy WAKAME
- 1 houbička Shitaké (nakrájet na proužky, zbytek nohy odkrojit !!!)
- 15 g mrkve (nakrájet na klínky, kolečka apod.)
- 10 g petržele
- 10 g celer (nakrájet na klínky, kolečka apod.)
- 15 g růžové nebo bílé ředkve (nejlépe DAIKON) (nakrájet na klínky, kolečka apod.)
- 1 lžička - ječmenné nebo rýžové miso
- 10 g uzeného tempehu, nebo uzené TOFU (nakrájet na kostičky)
- bylinky na posypání
- zlomek kořene zázvoru nebo 1/2 lžičky mletého zázvoru
- sojová omáčka SHOJI
Houby před vařením je dobré namočit (cca 10min.). Vaříme spolu houbičku, wakame cca 5 min., pak přidáme mrkev, celer, petržel (případně další zeleninu podle chuti) cca 2-4 min., pak přidáme MISO vaříme 3-4 min., nakonec přidáme TOFU. Nakonec ochutíme sojovou omáčkou.
Celozrnný chléb
Ingredience- 1 hrníček (250 ml) celozrnné hrubé mouky ječné (nebo špaldovy)
- 1 hrníček (250 ml) celozrnné hrubé mouky žitné
- 1 hrníček (250 ml) celozrnné hrubé mouky pšeničné
- čtyři špetky soli
- kmín (drcený i celý)
- semínka slunečnicová, dýňová, sezamová, lněná, ořechy, mandle ... vše dle chuti
- ovesné vločky drcené i nedrcené
- vlažná voda dle potřeby (cca 2 – 3 hrníčky)
- kvásek (4 - 6 polévkových lžic)
Vše zadělat v míse v těsto (poznámka: před přidáním kvásku a vody je vhodné promíchat všechny suché suroviny dohromady!), přibližně hustoty vánočky, tvar šišatého bochníku či veky a vložit do olejem vymazané formy (na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet). Nechat vykynout minimálně 12 hodin. Povrch těsta potřít slanou vodou a celou formu zabalit do utěrky (těsto pak lépe vykyne a neoschne).
Pečeme v troubě s kastrůlkem s vodou.
Doba pečení- 10 minut při teplotě 200 °C a pak
- 50 minut při teplotě 180 °C
- zkoušet propečení vpíchnutím špejle, pletacího drátu, nesmí lepit.
Po vyndání z trouby je dobré kůrku chleba zase potřít nebo postříkat slanou vodou.
Kvásek2 polévkové lžíce žitné mouky jemně mleté a vlažná až teplá voda, zamíchat do hustoty těsta jako na lívance. Každý den přidat 2 polévkové lžíce žitné mouky jemně mleté a vlažnou vodu.
Kvásek pěstovat při pokojové teplotě pod pokličkou – vhodný je hrnek s pokličkou; pokud kvásek nepotřebujeme, skladujeme ho v chladu, v lednici.
Recepty do vaší kuchyně