Energeticky vyvážená strava


MISO polévka - pro 1 osobu

Ingredience:

Houby před vařením je dobré namočit (cca 10min.). Vaříme spolu houbičku, wakame cca 5 min., pak přidáme mrkev, celer, petržel (případně další zeleninu podle chuti) cca 2-4 min., pak přidáme MISO vaříme 3-4 min., nakonec přidáme TOFU. Nakonec ochutíme sojovou omáčkou.


Celozrnný chléb

Ingredience

Vše zadělat v míse v těsto (poznámka: před přidáním kvásku a vody je vhodné promíchat všechny suché suroviny dohromady!), přibližně hustoty vánočky, tvar šišatého bochníku či veky a vložit do olejem vymazané formy (na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet). Nechat vykynout minimálně 12 hodin. Povrch těsta potřít slanou vodou a celou formu zabalit do utěrky (těsto pak lépe vykyne a neoschne).

Pečeme v troubě s kastrůlkem s vodou.

Doba pečení
  1. 10 minut při teplotě 200 °C a pak
  2. 50 minut při teplotě 180 °C
  3. zkoušet propečení vpíchnutím špejle, pletacího drátu, nesmí lepit.

Po vyndání z trouby je dobré kůrku chleba zase potřít nebo postříkat slanou vodou.

Kvásek

2 polévkové lžíce žitné mouky jemně mleté a vlažná až teplá voda, zamíchat do hustoty těsta jako na lívance. Každý den přidat 2 polévkové lžíce žitné mouky jemně mleté a vlažnou vodu.

Kvásek pěstovat při pokojové teplotě pod pokličkou – vhodný je hrnek s pokličkou; pokud kvásek nepotřebujeme, skladujeme ho v chladu, v lednici.


Recepty do vaší kuchyně


Léčivá síla umeboši